<<<<<<< HEAD

Wiosenne śniadanie - przepisy Sylwestra Lisa

  • 13 maj 2013

Czas na wiosenne i lekkie śniadanie. Polecamy przepisy Szefa Kuchni BUKOVINA Terma Hotel Spa - Sylwestra Lisa. 

Propozycje na wiosenne śniadanie

1. Pasta twarogowa z serem gorgonzola i oscypek z młodymi warzywami
 
Pasta
-twaróg -50g
-ser gorgonzola-10g
-ser oscypek -10g
-jogurt naturalny -20ml
-sól, pieprz czarny
 
Sposób przygotowania:
Oscypki kroimy w kostkę, pozostałe składniki mieszamy razem na lekko grudkowatą masę, dodajemy oscypek i doprawiamy.
 
Sałatka
-sałaty –(młody szpinak, lodowa, dębowa, rzymska, radicchio, kiełki rzodkiewki, kiełki lucerny)-10g
-rzodkiewka -10g
-sól, pieprz czarny, oliwa cytrynowa, krem balsamiczny
 
Sposób przygotowania:
Sałatę wraz z dodatkami dokładnie płuczemy, następnie szarpiemy na mniejsze kawałki, rzodkiewkę kroimy i serwujemy.

2. Jajko w koszulce z sałatką i tostem
 

Jajko
-jajko-1szt
-sól
-ocet winny biały
-oliwa rozmarynowa
-chleb tostowy -1 kromka
-masło sklarowane-10ml
 
Sposób przygotowania:
W małym garnku lub rondlu zagotowujemy wodę, solimy i wlewamy łyżkę octu (tak by woda nie była kwaśna), następnie delikatnie wbijamy jajko i łyżką staramy się owinąć białko wokół żółtka, gotujemy około 1,5 minuty i odsączamy na papierowym ręczniku, serwujemy skropione oliwą. Chleb opiekamy na patelni lub w tosterze i układamy na nim jajko.
 
Sałatka
-masło sklarowane-10ml
-por-5g
-czosnek-4g
-szynka kumpiak-10g
-pomidory koktajlowe -40g
-rozmaryn świeży -gałązka
-cebula czerwona-10g
-oscypek -10g
-pieprz czarny
 

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki kroimy w paski. Z wyjątkiem pomidorów, które kroimy w ćwiartki. Następnie wszystkie składniki, w kolejności podania, wsypujemy na patelnię i smażymy, doprawiamy i serwujemy.

Smacznego!
Sylwester Lis - Szef Kuchni BUKOVINA Terma Hotel Spa



 

Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania oraz możliwość zmian ustawień plików cookies znajdują się w Polityce prywatności.
Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Bukowiańskie Towarzystwo Geotermalne Sp z o.o., ul. Sportowa 22, 34-350, Bukowina Tatrzańska Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności). Zmiany ustawień plików cookies możesz dokonać w ustawieniach.

Zarządzaj ustawieniami dotyczącymi prywatności
Pliki cookies niezbędne do funkcjonowania strony

Pliki cookies niezbędne do działania usług dostępnych na stronie internetowej, umożliwiające przeglądanie ofert, dokonywanie rezerwacji, wspierające mechanizmy bezpieczeństwa m.in: uwierzytelnianie użytkowników i wykrywanie nadużyć.

Pliki cookies analityczne

Pliki cookies umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania przez użytkownika ze strony internetowej w celu optymalizacji jej funkcjonowania, oraz dostosowania do oczekiwań użytkownika,

Pliki cookies marketingowe

Pliki cookies umożliwiające wyświetlanie użytkownikowi treści marketingowych dostosowanych do jego preferencji, oraz kierowanie do niego powiadomień o ofertach marketingowych odpowiadających jego zainteresowaniom, obejmujących informacje dotyczące produktów i usług administratora strony i podmiotów trzecich.

Twoje preferencje nie zostały jeszcze zapisane