Czas na wiosenne i lekkie śniadanie. Polecamy przepisy Szefa Kuchni BUKOVINA Terma Hotel Spa - Sylwestra Lisa.
Propozycje na wiosenne śniadanie
1. Pasta twarogowa z serem gorgonzola i oscypek z młodymi warzywami
Pasta
-twaróg -50g
-ser gorgonzola-10g
-ser oscypek -10g
-jogurt naturalny -20ml
-sól, pieprz czarny
Sposób przygotowania:
Oscypki kroimy w kostkę, pozostałe składniki mieszamy razem na lekko grudkowatą masę, dodajemy oscypek i doprawiamy.
Sałatka
-sałaty –(młody szpinak, lodowa, dębowa, rzymska, radicchio, kiełki rzodkiewki, kiełki lucerny)-10g
-rzodkiewka -10g
-sól, pieprz czarny, oliwa cytrynowa, krem balsamiczny
Sposób przygotowania:
Sałatę wraz z dodatkami dokładnie płuczemy, następnie szarpiemy na mniejsze kawałki, rzodkiewkę kroimy i serwujemy.
2. Jajko w koszulce z sałatką i tostem
Jajko
-jajko-1szt
-sól
-ocet winny biały
-oliwa rozmarynowa
-chleb tostowy -1 kromka
-masło sklarowane-10ml
Sposób przygotowania:
W małym garnku lub rondlu zagotowujemy wodę, solimy i wlewamy łyżkę octu (tak by woda nie była kwaśna), następnie delikatnie wbijamy jajko i łyżką staramy się owinąć białko wokół żółtka, gotujemy około 1,5 minuty i odsączamy na papierowym ręczniku, serwujemy skropione oliwą. Chleb opiekamy na patelni lub w tosterze i układamy na nim jajko.
Sałatka
-masło sklarowane-10ml
-por-5g
-czosnek-4g
-szynka kumpiak-10g
-pomidory koktajlowe -40g
-rozmaryn świeży -gałązka
-cebula czerwona-10g
-oscypek -10g
-pieprz czarny
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki kroimy w paski. Z wyjątkiem pomidorów, które kroimy w ćwiartki. Następnie wszystkie składniki, w kolejności podania, wsypujemy na patelnię i smażymy, doprawiamy i serwujemy.
Smacznego!
Sylwester Lis - Szef Kuchni BUKOVINA Terma Hotel Spa